Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Pamuk üreticilerinin feryadı Meclis'te yankılandı

Pamuk üreticilerinin feryadı Meclis

Ayhan Barut, ödenmeyen pamuk primlerini Meclis gündemine taşıdı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarim, Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, primlerinin yüzde 30'u hala ödenmeyen pamuk üreticilerinin feryadini Meclis'e tasidi. 

'ÇIFTÇI 'YANDIM ANAM' DIYE FERYAT EDIYOR'

Stratejik bir ürün olan pamukta Türkiye'nin disa bagimli olduguna dikkat çeken Barut, 'Pamuk üretimi ve üreticisinin desteklenmesi gerekirken 650-700 kilogram olan dönüm basina desteklemeyi 500 kilograma düsürerek üreticiyi magdur ettiler. Bu yetmezmis gibi pamuk primlerinin yüzde 70'ini ödeyip kalan yüzde 30'unu ise hala ödemediler. 'Yandim anam' diye feryat eden çiftçinin primlerini derhal ödeyin' dedi. 

 


'PAMUKTA NET ITHALATÇIYIZ'

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) pamuk üreticilerinin sorunlarini anlatip çözüm önerilerini paylasan Ayhan Barut, 'Hepimizin 'beyaz altin' olarak bildigi pamuk, 30'dan fazla iskolunun hammadesidir. Ancak stratejik bir ürün olan pamukta da net ithalatçi haline geldik. Ülkemizde geçen sezon yaklasik 1 milyon tonluk bir pamuk üretimi gerçeklesti. Türkiye'nin yaklasik yillik 1.5 milyon tonluk pamuk tüketimi oldugu düsünüldügünde aradaki 500 bin tonluk farki ithal ediyoruz. 2018'de yaklasik 620 bin ton ithalat yaptik ve bunun için 1 milyar 150 milyon Dolar disariya para ödendi' diye konustu.

'ÜRETIM VE ÜRETICIYE DARBE VURDULAR'

Pamukta disa bagimliliktan kurtulmak ve üretimi arttirmak için pamuk üretimi ve üreticilerinin desteklenmesi gerektigini vurgulayan Ayhan Barut, 'Her defasinda bu çagriyi yaparken, iktidarin sorumsuz ve yanlis politikalari nedeniyle üreticiler pamuktan kaçiyor. Pamukta dönüm basina 650-700 kilogram araliginda olan desteklemenin 500 kilograma düsürülmesi de üretim ve üreticiye büyük darbe vurdu. Bununla yetinmeyen iktidar, pamuk desteklemelerinin de sadece yüzde 70'ini ödeyip, kalan yüzde 30'luk kismi hala ödemedi' seklinde konustu. 

'BU FERYADI NE ZAMAN DUYACAKSINIZ?'

Pamuk üreticilerinin dört gözle ödenmeyen yüzde 30'luk prim ödemesini bekledigini ifadede eden Ayhan Barut, sunlari kaydetti:
'Ne istiyorsunuz bu çiftçilerden? Üreticilerimiz, 'Yandim anam' diye feryat ediyor. Bu feryadi ne zaman duyacaksiniz? Derhal pamukta ödenmeyen primlerin kalan yüzde 30'luk kisminin ödenmesini istiyoruz. Bu konuyla ilgili acil açiklama bekliyoruz. Ayrica tarimsal üretim maliyetlerinin düsürülmesini ve  pamukta prim miktarlarinin her dönem üretim maliyetlerindeki artis ve enflasyon oranlarina göre yükseltilmesini talep ediyoruz. Stratejik ürün pamuk üretimi yeterince desteklenirse, girdi maliyetleri düsürülüp üretici tesvik edilirse ülkemiz kazanir. Üreticilerimiz ve yerli sanayimiz bu isten kazançli çikar.'



  • Cumartesi 28.9 ° / 18.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli